La Verneda i la Feixa Budellera

Segons un document de principis del segle XIX, Jaume Codina va vendre al 1776 a Tomàs Clot (de la Móra) tres peces de terra, part vinya i fruiters i part de bosc junt amb una caseta construïda en elles, situades a la Móra.

La primera d’aquestes peces, que es diu la VERNEDA, és la que té la casa (2 quarteres de forment). Limita a l’est amb el Clot i el “torrent de les Vinyes”, al sud amb aquest torrent, a ponent en part amb aquest torrent i part amb la riera del Pujol. Al nord amb el Clot.[1] Aquestes afrontacions la situarien a llevant de Picamena, en un meandre molt pronunciat del torrent de les Vinyes (seria l’únic lloc on el torrent podria servir-li d’afrontació pels quatre punts cardinals, excepte pel nord).

Podria ser que es tractés de la mateixa Verneda que Bartomeu Codina va arrendar al 1673, a Josep Codina, del mas Brull, de Sant Martí d’Aiguafreda,[2] però cal tenir en compte que l’estudi toponímic de Garcia-Pey situa aquesta peça de terra al sud de Picamena, just a l’altre costat del torrent, on avui creix un bosc d’acàcies i que antigament eren camps. L’altra meitat del camp rebria el nom de la feixa Budellera, segons Garcia-Pey (1998; 177). De tota manera, la documentació contemporània que reprodueix Garcia-Pey separa les dues peces de terra (la Budellera i la Verneda) pel torrent del Pujol, fet que indicaria que la feixa Budellera quedaria fora de la parròquia de la Móra.

La Feixa Budellera (situació hipotètica, segons la documentació aportada per Garcia-Pey)

En el mateix document es parla d’una segona peça de terra, que es diu lo SOLEY, d’una quartera i mitja de forment, limitada per tot arreu amb el Clot.

La tercera és la FEIXA BUDALLERA, de dues quarteres de forment (afronta a l’est amb la Figuera i part amb el torrent dit del Vinyet, migdia amb la Codina, ponent amb part amb el Boix del Brull i part amb la riera del Pujol, i al nord amb el torrent del Vinyet.[3] El fet que es trobés limitada pel nord pel torrent de Vinyet sembla indicar que es trobaria a l’altra banda del torrent, just al davant (sud) de Picamena, en el que avui dia és un espai boscós caracteritzat per la presència d’algunes acàcies (en alguns documents recents es refereix aquest espai com el camp de les acàcies). De fet, Garcia-Pey (1998; 177) dóna a aquest espai el nom de camp de les Escàcies.


[1] 12 de setembre de 1807. ABEV, la Móra, Sant Cebrià, Y/1.

[2] ABEV, la Móra, Sant Cebrià, R/2.

[3] Document de 12 de setembre de 1807. ABEV, la Móra, Sant Cebrià, Y/1.

3 pensaments sobre “La Verneda i la Feixa Budellera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.