Les cabanes de vinya de les Sureres de la Bisbal

Cabana a les Sureres de la Bisbal
Cabana a les Sureres de la Bisbal

 

Al nord i just a sobre de la Bisbal, i sota els cingles del Saní, a una alçada al voltant dels 500-600 m, hi ha una zona d’alzines sureres, algunes d’elles d’una edat considerable.

La zona és plena de feixes estretes que es van enfilant cap amunt, delimitades per murs que dirigien les aigües que baixaven pels torrents i còrrecs de la zona. Alguns camins comunicaven la zona amb la resta de la vall o amb les masies superiors, però moltes vegades es confonen amb feixes, a causa de l’estretor d’aquestes. No s’evidencien signes de carboneig.

En aquest espai hi ha dues cabanes, una primera, situada a un nivell inferior, actualment derruïda, i una segona que es conserva en perfecte estat.

La primera cabana (4147030 – 0216833 – 537), que es troba derruïda, mesura -a l’interior- 1,50 x 1,80 m. Sembla que la porta d’entrada estava orientada al sud. Segurament tenia una cobertura feta amb lloses de pedra. Es troba enmig d’una zona de feixes (segurament antigues vinyes). Poc més avall hi ha un mur que servia per contenir les crescudes del torrent que passa per allà mateix que va ser aprofitat per tancar un petit camp i convertir-lo, segurament, en un corral. Aquest tipus d’instal·lació no és estranya a la zona, i per sobre de la cabana que tot seguit es descriurà es troba una estructura semblant, de dimensions més grans.

Desviador d'aigües
Desviador d'aigües

La segona cabana (4147011 – 0216730 – 575) es conserva completa. Es tracta d’una cabana del tipus aèria adossada al marge (una de les parets laterals o la posterior de la barraca està formada per un marge de nivell igual o superior mentre que el nivell del terreny circumdant, de les tres parets restants, és el mateix): la paret lateral està formada per un marge.

Té una planta rectangular, però força irregular, de 1,90 x 1,50 m (interior). La seva alçada no permet estar-hi d’empeus. Està construïda en pedra seca i té una volta de pedra. Es troba rodejada de petites terrasses i marges de pedra seca, i aprofita la pedra d’una tartera que hi havia allà mateix.

A l’entrada té un petit graó, que separa l’exterior de l’interior i evita l’entrada d’aigua (el sòl de la cabana, de terra, queda uns 20 cm més baix que el terra de l’exterior). La porta és a la banda sud i l’orientació és nord-sud. A la banda de muntanya (oest) hi ha un petit forat a la paret que servia com a prestatge, segurament per posar-hi algun llum.

No s’evidencien signes d’haver-s’hi fet foc ni presenta cap sortida de fums. El sostre era format per un recobriment vegetal i terra recollida al mateix lloc. Les parets laterals són de pedra seca, i deixen passar la claror en algun punt concret.

Es troba uns deu metres per sobre del que sembla que era l’antic camí, delimitat per marges de pedra seca. El seu estat de conservació és impecable.

Sota l’ermita de Sant Miquel de Canyelles s’han trobat les restes d’una altra cabana (4147161 – 0217096 – 550), que respon a les mateixa tipologia constructiva, situada en aquest cas a l’extrem d’un replà a la carena on hi ha l’ermita (és una cabana de la tipologia aèria aïllada). La cabana, i l’ermita, eren rodejades per feixes i camps de conreu, amb murs de contenció dels torrents. Segurament algunes feixes eren regades, si més no ocasionalment, per les aigües d’aquest còrrecs.

Aquestes tres cabanes trenquen l’esquema que es dóna a la zona nord del Saní, on aquesta alçada era ocupada per carboneres. Aquí, l’explotació va ser de tipus agrari, segurament vinyes.

És possible que apareguin més cabanes en aquesta zona.

Més amunt (4147006 – 0216605 – 643) hi ha una balma que sembla haver estat utilitzada com a refugi provisional, si més no així ho suggereixen les lloses que en cobreixen el terra.

 

Balma-Refugi
Balma-Refugi

 

contador de visitas
Visites

 

2 pensaments sobre “Les cabanes de vinya de les Sureres de la Bisbal

  1. Hem dit que es tracta de cabanes de vinya i és clar que en aquesta zona existien explotacions d’aquest arbust. Ara bé, també podria ser que es tractés de cabanes utilitzades pels peladors de suro. Els peladors, que anaven a jornal, solien passar el dia al bosc, i fins i tot hi pernoctaven.
    Al sistema constructiu de les cabanes de vinya se l’anomena sistema d’aproximació per filada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.