Mina i bassa de can Serra de l'Arca

Mina de can Serra de l'Arca
Mina de can Serra de l'Arca

Una mica per sobre de can Serra de l’Arca (41º 46′ 599 – 002º 16′ 129 – 699), es conserva, tot i que en molt mal estat, una petita mina d’uns tres o quatre metres de recorregut que recollia l’aigua que regalimava aprofitant el contacte entre les calcàries de la part superior i la pedra sorrenca de la inferior (al Saní el mateix contacte va donar lloc a un parell de fonts, també aprofitades per regar).

Pel que sembla, la primera part està perduda (no hi ha evidència de l’inici de la mina), de manera que el que surt a l’exterior seria una de les seves seccions interiors. En aquest punt fa 1,5 m d’altura.

El seu mal estat ha fet que s’hagi apuntalat amb tres puntals, el primer dels quals impedeix l’entrada al seu interior. De tota manera, sembla que s’en veu el final i la major part del recorregut.

La galeria es va eixamplant progressivament fins arribar al punt final que sembla una semicircumferència. Podria ser que l’eixamplament fos degut a la pressió dels materials del voltant, que haurien fet “aprimar” la primera part del conducte.

En els seus escassos metres de recorregut es poden observar dues pedres travesseres, posades de manera que es pugui caminar per sobre seu sense haver de trepitjar l’aigua.

Antigament, l’aigua era conduïda per un petit canal fins a una propera bassa (a uns 10 metres i una mica més avall i al sud). La seva planta és irregular, tot i que tendeix a tenir una forma rectangular de 4,80 x 2,50 m i una profunditat de 1,35 m. Aquesta bassa actualment es troba esfondrada i en un estat inaprofitable a causa de l’obertura d’una pista just a sota seu, fet que ha causat un corriment de terres i la desaparició de part del seu mur oriental.

L’aigua, després de ser emmagatzemada en aquesta bassa, servia per regar uns horts que hi ha una mica per sota.

Bassa de la mina de can Serra de l'Arca
Bassa de la mina de can Serra de l'Arca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.