Cova de la Mare de Déu de Tagamanent

Cova de la Mare de Déu de Tagamanent
Cova de la Mare de Déu de Tagamanent

Es tracta d’una balma que es troba al peu de la cinglera, prop del camí que puja a dalt del turó de Tagamanent, a uns cent metres del collet de Sant Martí (41º 44′ 853 – 002º 17′ 778 – 1010).

La cavitat té unes dimensions aproximades d’ 1’40 m d’alçada i uns 4’2 cm d’alçada fins les estructures conservades. Hi queden les restes de la capella, dues parets que separen la cavitat de l’estructura construïda. L’edifici, de planta rectangular de 3,5 x 3 metrees, tenia una cobertura en volta de canó d’una amplada de 60 cm. La tècnica constructiva es basa en carreus de pedra local més o ménys ben escairada i lligats amb argamassa.

En els murs encara es conserven restes d’estuc de color blanquinós-groguenc amb dibuixos geomètrics pigmentats en vermell que formen una mena de quadres; i al lloc on deuria anar l’altar, es troba un fragment d’estuc i un grafit amb forma de creu i amb el número 6.

Segons Anna Gómez, al mateix temps que es pujava en processó al santuari de Santa Maria de Tagamanent, es visitava la Cova on se suposava que havia estat trobada la imatge de la Verge.

Hi ha una anècdota relacionada amb les obres d’aquesta capella, datada d’inicis del segle XVII; es diu que va ser en motiu d’aquestes obres que el Reverend Doctor Damià Bolló, rector de Centelles, el 14 de gener 1620, va pujar a l’indret a fer-hi unes pregàries i en el moment que resava l’antífona “Alma Redemptoris Mater…succurre cadenti…”al temps que baixava, s’esllevissà una gran roca caient a trossos sobre el cap, i quan tots creiem que l’hauria deixat mort o estabornit, ni li causà cap dany ni li feu altra impressió que si li hagués caigut un serro d’estopa, conforme declarà ell mateix.” Aquests fets van ser presenciats i meravellats pel Reverend Pere Vendrell, rector de Tagamanent, Pere Joan Vilar, obrer de la parròquia i “vàries persones que es trobaven allí reunides“, i estigueren tots convençuts de que la Verge havia obrat un miracle. Molta gent ho va considerar designi diví i encara va augmentar més l’afluència de visitants tant al Turó com a la Cova de la Verge.

Detalls capella Mare de déu Tagamanent
Detall dels estucs de la capella de la Mare de Déu de Tagamanent (fotografia feta l'any 2011)

Les notícies històriques sobre la Cova de la Verge i la construcció d’una capella dedicada al seu culte daten del segle XVII. Aquesta construcció va lligada a la llegenda del descobriment de la Mare de Déu de Tagamanent, per part d’un bou del Bellver, en una balma del Turó. Es desconeix, però, el moment exacte en que s’inicià la construcció d’aquesta capella tot i que es tenen notícies d’inicis del XVII. Concretament es recollí anècdota del Reverend Doctor Damià Bolló, Rector de Centelles, que al 14 de gener 1620 feia unes pregàries i la llegenda diu que li succeí un miracle que quedà escrit en un pergamí “posant-lo en un quadre i a la vista de tothom en la mateixa capella de la cova“.
Els anys i els diferents conflictes bèl·lics van oblidar el seu culte; i es creu que fou durant la guerra civil espanyola que es va destruir la imatge mariana. Al peu de la capella s’hi troba ceràmica vidriada: blava catalana i melats que li donen una cronologia d’època moderna.

Segons Joan Amades (Imatges de la Mare de Déu trobades a Catalunya), la imatge va ser trobada per un pastor mentre guardava el bestiar. Li va dir al rector i aquest la va anar a buscar en processó, acompanyat de tots els feligresos. Després dugueren la imatge a l’església de Santa Maria de Barcelona.

En tornar a la muntanya, la feligresia es va trobar que tots els arbres s’havien assecat, les fonts eixugat i els conreus cremat. Els més vells del lloc varen dir que devia ser un càstig de la Mare de Déu, que preferia viure a la muntanya entre boscos i rocs. Arran d’això, tres veïns varen anar a Barcelona i van portar la imatge de nou a la seva muntanya. Només fer-hi cap, tota la natura va enriolar-se i tos els conreus varen prendre vida enmig d’un gran cantar d’ocells.

En podeu veure uns goigs aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.