El sot de les Hortes

 

Barraca gran del Sot de les Hortes
Barraca gran del Sot de les Hortes

Tal com diu el seu nom, el sot de les Hortes, que aboca les seves aigües a la Riereta (tributària del Congost que passa per Vallcàrquera) estava ocupat, en bona part, per antigues hortes que aprofitaven l’aigua dels torrents secundaris. El camí que remunta el sot, conservat en bona part malgrat el pas del temps, va passant per una sèrie d’estructures de tipus diferents. En aquest article només farem referència a aquells casos en què la seva identificació no presenti dubtes.
A uns 200 metres del sot de les Estelles es troba una primera estructura, segurament corresponent a una barraca de carboners, i dues places carboneres.

Cabana al sot de les Hortes
Cabana al sot de les Hortes

El camí va guanyant alçada suaument i passa pel costat d’una nova estructura i tres antigues carboneres abans d’arribar a les restes d’una barraca de carboners molt clares. El que es conserva és part de l’aparador, darrere del qual es veu una excavació al marge de sorra i pedra que actuava com a part del darrere de la barraca. Es troba en el punt 41º 44′ 473 – 002ª 18′ 496 – 735. L’estructura feia 3,50 m de llarg per 2,40 d’ample.
Poc després, el camí travessa el sot de les Queredes en el punt en què aquest aboca les seves aigües al sot de les Hortes. Entre els dos torrents apareix una part menys pendent, dins d’un bosc d’alzines molt clar. Aquí apareix una nova barraca i, a prop del torrent de les Queredes, el que segurament era un altre hort.
Aquesta barraca es troba en el punt 41º 44′ 539 – 002º 18′ 505 – 760. L’aparador es conserva en força bon estat i fa un metre d’alçada per uns 3 m de llargada. La particularitat d’aquesta estructura és que es conserva ben visible el túmul o talús que rodejava la barraca pels altres tres costats. Això ens permet mesurar la llargada de la cabana (4 metres). La cabana estava orientada al sud i segurament tenia l’obertura que li feia de porta a la banda oest.

Cabana al sot de les Hortes
Cabana al sot de les Hortes (observeu el talús)

Aquí el camí deixa el sot de les Queredes i continua remuntant cap al nord. De seguida es troba un petit torrent que baixa de la banda de ponent i, per sobre del camí, just a tocar del torrent, apareix un nou hort. El camí continua cap al nord, passa pel costat d’una carbonera i al cap de pocs metres es troben les restes d’una altra gran barraca (41º 44′ 602 -002º 18′ 483 – 780).
L’aparador d’aquesta barraca fa 1,70 m d’alçada per 3 m de llargada. El talús es veu força bé i a la banda nord s’aprecia clarament que era fet amb pedres i terra. La cabana feia 6 m de llarg, fet que li dóna unes dimensions molt grans i que ajuda a pensar que es tracta d’alguna cosa més que una barraca de carboner. Segurament la tipologia és la mateixa, però no sembla que sigui agosarat afirmar que es feia servir per a les feines dels horts. Al costat d’aquesta estructura, uns metres al sud, apareix un petit mur sense identificar.
Una mica més amunt apareix un altre hort i una altra barraca de característiques semblants a les anteriors.

3 pensaments sobre “El sot de les Hortes

 1. Hola, buscant i buscant m´he trobat aquest interesant bloq, bé la meva pregunta es, si tens coneixemen, si al Sot de les Estelles existeix un cami que remunta fins a la Collada Fonda (Carenes d´en Bosc). En un planol antic que conservo de cuan era mes jove esta marcat, pero en posteriors edicions i fins i tot en el de la Diputació i és.

  Tal com dius al Sot de les Hortes si existeix un cami, voldría saber també sí arriba molt amunt.

  Graciés i disculpa el meu catalá escrit…
  Joan Josep

  1. Hola Joan Josep,

   El camí que em dius de la collada Fonda, no el conec. En tot cas, hauria d’estar molt perdut.
   El camí del sot de les Hortes permet arribar fins a les hortes i si es vol es va a sortir a la carena del turó dels Corbs (ara mateix no recordo a quina alçada), sense massa problemes. També es pot anar a sortir sota la font de Bellver, però és una mica més brut.

   Gràcies pel teu comentari!

   1. Hola Francesc,
    Moltes graciés per la teva resposta, tindré que fer una “exploracio” per veure si existeíx aquest cami, aixi es podría fer una bonica circular (Carena de les Sapines-Collada Fonda-Can Bosc) sense trepitjar mases “pistes”.

    Salutacions
    Joan Josep

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.