Balmes de Roques Sitjanes

Cova de Roques Sitjanes
Cova de Roques Sitjanes

El mapa de l’editorial Alpina situa la Roca Sitjana pràcticament al sud del castell de la Popa. En canvi, l’ICC situa les Roques Sitjanes una mica més d’un quilòmetre a ponent. Creiem que aquesta és la situació correcta, entre altres raons perquè el mapa de l’Alpina indica un avenc al cim que no existeix. En canvi sí que hi ha diverses cavitats al cim de Roques Sitjanes. A més a més, Garcia-Pey (2009; 118) les situa en aquest lloc.

La serra de Roca Sitjana està orientada de nord-est a sud-oest i limitada pel torrent del Bosc i la riera de Castellcir. A l’extrem més septentrional hi ha diverses escletxes, però sobretot cal destacar una balma que fa uns 15 metres de llarg i uns 3,5 metres d’ample (41º 45’ 889 – 002º 10’ 121 – 828). Al seu extrem nord apareix un espai de 4,5 m de llarg per 3,5 m d’ample delimitat per un petit mur de pedra seca, amb mostres d’ocupació recent. A tocar d’aquesta balma hi ha altres balmats, alguns dels quals presenten possibles condicionaments per a estades esporàdiques. Suposem que es tractava d’un refugi utilitzat en el conreu dels camps que es troben a la banda solella de la serra, que conserva encara un bon conjunt de feixes.

Més al sud, en el mateix penya-segat, hi ha una esquerda estreta d’uns dos metres d’alçada per la qual s’accedeix, en lleugera pujada, a una sala de 4 o 5 metres de llarg per 5 o 6 d’alt, amb poc més d’un metre d’amplada. Es tracta d’una diaclassa que travessa tot el cingle, oberta de manera natural, però que és possible que fos eixamplada per l’acció humana. S’ha de remarcar que la sala té un sòl força pla i molt protegit de qualsevol intempèrie.

Aquesta zona mereixeria un estudi arqueològic detallat.

 

Balma de Roques Sitjanes
Balma de Roques Sitjanes

2 pensaments sobre “Balmes de Roques Sitjanes

 1. Com bé dius, el mapa de l’Alpina dibuixa el signe d’un avenc al cim de Roca Sitjana que, semblar ser, no existeix. El mapa no dóna cap nom a la cavitat. Tampoc l’inclou al catàleg espeleològic de la guia que acompanya el mapa.

  Al meu parer, es pretenia indicar l’avenc de Castellcir, que si existeix, encara que es troba en altre indret.
  L’avenc de Castellcir és força important (21 m de fondària amb una sala de bones mides) i es troba a uns 250 m al SW del castell de la Popa, en una careneta que recorda, per la forma, la careneta de Roca Sitjana, on l’Alpina situa la cavitat.
  L’avenc de Castellcir no surt al mapa de l’Alpina ni al catàleg de la seva guia. T’ho dic ja que col.labores amb l’Alpina, per si creus convenient fer-li-ho saber per a la pròxima edició del mapa.
  Et deixo dos links on obtindràs informació sobre l’avenc de Castellcir.

  http://espeleobloc.blogspot.com.es/2016/02/avenc-de-castellcir-1.html

  http://espeleobloc.blogspot.com.es/2016/03/avenc-de-castellcir-2.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.