Molí del Rossell

Pou del molí del Rossell
Pou del molí del Rossell

Situat a l’altre costat del riu Congost, just al davant de l’hostal del Pinós (41º 47’ 199 – 002º 14’ 409 – 473).

Es tracta d’un edifici en estat ruïnós de tres pisos d’alçada, adjacent a una gran bassa. Aquesta bassa recollia les aigües de la riera de la Llavina, just en el lloc on s’ajunta amb el Congost (41º 47’ 445 – 002º 14’ 326 – 449). Aquí s’observen set ancoratges excavats a la roca, de formes quadrangulars i d’entre 20 cm i 30 cm de costat. Un canal d’uns 500 m de recorregut duia l’aigua fins a la bassa, d’on arribava fins a les pales del  molí després de travessar el pou, avui encara visible tot i que força malmès.

De l’antic molí es conserva un edifici amb dos cossos, d’aproximadament 15 metres de llarg i uns 9 d’ample, amb la façana principal a l’est (on hi ha el riu). Les cantonades són ben escairades i les parets estan fetes amb pedra i argamassa. El cos nord correspon a la casa dels moliners i tenia tres pisos. El cos sud només té dos pisos i és on se suposa que estava situat l’obrador. Per accedir al pis superior hi havia una porta amb llinda plana situada a la banda de ponent, entre l’obrador i la paret de la bassa. Al pis inferior s’hi accedia mitjançant una porta situada a la banda sud.

A escassos metres d’aquest edifici, en el marge d’un camp que es troba al mateix nivell i a continuació de la bassa, s’observen les restes d’una construcció de petites dimensions que no s’ha pogut descriure pel seu mal estat de conservació.

Segons un cartell que va posar en aquest lloc l’Ajuntament de Centelles, hi ha referències medievals a aquest mas, vinculat a la masia del Rossell, ja documentada al 1038.

Presa del molí del Rossell
Presa del molí del Rossell

One thought on “Molí del Rossell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.