Casanova del Bellit

Pica a la Casanova del Bellit
Pica a la Casanova del Bellit

A la carena principal del pla de la Calma, al sud del turó de la Primavera (41º 45’ 344 – 002º 19’ 622 – 1216).

Tot i que actualment es fa servir com a corral i que a vegades se l’anomena amb aquest nom, està clar que es tracta d’un antiga casa. De fet, al costat del corral, encara avui dia es conserven els fonaments d’una estructura de 10 m x 11 m, delimitada per murs de 60 cm fets amb pedra local i fang. Adossat a l’edifici actual es troba també una pica de cuina.

El corral, restaurat recentment, fa 12,20 m de llarg per 9,20 d’ample (mides a l’interior). Té una teulada a dues aigües paral·lela a la façana principal, que mira a l’oest, sostinguda per dues columnes. Aquestes columnes són de planta quadrada i fan 30 cm de costat i 3,30 m d’alçada; tenen una base clarament diferenciada del tronc, que és compost per dues peces, i un capitell. És possible que hagin estat reconstruïdes, perquè les mides no acaben de coincidir.

La porta d’entrada al corral fa 2,70 m d’amplada per 2,40 m d’altura. Al davant hi ha un pati descobert de 13 m x 10 m, aproximadament.

A la banda de ponent de la casa, per sota d’una font reconstruïda darrerament, hi havia una zona d’horts que anaven baixant aterrassadament fins al torrent dels Avellaners. A prop hi ha també dos pous de neu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.