Casanova de Vallfornès

Casanova de Vallfornès
Casanova de Vallfornès

Es troba al sud de les Pelunques, al costat de la pista que baixa a Vallfornès (41º 45’ 189 – 002º 20’ 015 – 1240).

Es tracta també d’una antiga masia (qui saps si originàriament havia estat un corral) convertida en un corral després de l’abandonament de les zones elevades del pla de la Calma. Recentment ha estat reconstruït el corral.

Actualment s’evidencien dos espais clarament delimitats, als quals s’accedeix per dues portes independents situades a la façana de ponent de l’edifici. El primer espai es troba al nord, i actualment està descobert. Fa 10 m x 11 m i tot fa pensar que havia estat l’antiga masia (sobretot la porta i la finestra de 60 cm x 80 cm que es trobarien a la façana principal, però també un desaigüe). La porta per accedir a aquest espai fa 1,40 m d’amplada. A dins, a la banda sud, una porteta i dos graons permeten entrar a l’espai sud, el corral en sentit estricte.

El corral és tan gran com la masia, tot i que el seu sòl és més pendent. S’hi accedeix per una porta de 2,20 m d’amplada per 2,30 m d’altura, oberta a la façana oest. Aquesta part està coberta per una teulada a una sola aigua, suportada per 4 grans columnes de 40 cm x 45 cm tallades en una peça de pedra sorrenca d’1,75 m d’altura, amb una base però sense capitell. En una d’ella hi ha gravada una creu i la data de 1952.

A la banda sud d’aquesta part hi ha una petita porteta, segurament afegida posteriorment, que servia per extreure més fàcilment els fems, aprofitant el pendent natural del terreny.

A la part de la masia les cantoneres, i sobretot a les portes i finestres, estan fetes amb pedra rogenca ben treballada. Les cantoneres són de pedres treballades de mida mitjana, disposades en forma d’ela.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.