Els forns de guix de Guixers

El Guix, Guixerons, el Molí del Guix, el Serrat de Guixerons, el torrent i la font del Guixar, topònims que ens indiquen la raó per la qual l’empresa Knauf, dedicada a la producció de materials de construcció, té un dels seus centres de producció a Sant Llorenç de Morunys, molt a prop del poble de Guixers (Solsonès).

Forn de guix al serrat del Jau (la Coma i la Pedra)
Forn de guix al serrat del Jau (la Coma i la Pedra)

Manuel Riu diu que el topònim Guixers apareix vers l’any 1050 per fer referència a una mansione dominica (casa senyorial) i que al segle XIV ja es documenta la parròquia de Sant Martí de Guixers. De tota manera, el mateix autor ens fa avinents que fins a les darreries del segle XV la documentació no parla explícitament de compravendes de guix i la seva utilització en la construcció de sostres, però no es pot assegurar que fossin produïts a Guixers. Tampoc no es va poder documentar la presència de forns en aquell espai de l’actual Solsonès. En el seu article, Riu documenta fins a 10 forns, alguns dels quals ja a la falda del Port de Comte.

També ens indica que hi havia dos tipus de forns de guix, uns de petits, a tocar de les cases i que servien per al seu abastament (com a mínim als segles XVIII i XIX), i uns de més grans dedicats a l’explotació industrial i comercialitzada. Els primers feien fornades d’uns 1.300 kg de guix, mentre els industrials les feien de fins a 9 tones.

Forn de guix de Guixers
Forn de guix de Guixers (original de Xavier Riu)

Reproduïm el magnífic dibuix en què Xavier Riu va immortalitzar un d’aquests forns, concretament un del Guixar. Com es veu, els forns tenien forma rodona, tot i que els que hem vist nosaltres tenen les parets laterals paral·leles i el fons en semicircumferència. La boca del forn es conserva encara en alguns casos en què està formada per un arc de mig punt fet de pedres sorrenques. El forn fa uns dos metres de diàmetre i el que més ens ha cridat l’atenció és el parament quadrangular que hi ha just a davant de la boca, que apareix en els cinc o sis casos que coneixem.

A l’extrem sud-est del serrat del Jau (La Coma i la Pedra, Solsonès – localització) es conserven encara quatre petits forns d’explotació individual, que aprofiten uns petits afloraments de guixos. I al molí del Guix (Guixers, Solsonès, 42º 07′ 501 – 001º 38′ 888 – 799) encara es veuen les restes d’un forn del tipus que Manuel Riu considera que eren industrials. N’hi havia hagut en altres masies com a cal Sastre Serra o a la casa de Sant Feliu, però el cas més interessant és el de la casa del Guix, bastida damunt del blanc immaculat d’un dels millors guixos de la zona.

(nota: el molí del Guix està mal indicat en els mapes de l’ICC, ja que es troba usn tres-cents metres riu avall del lloc on és indicat. En canvi està ben situat en el mapa de l’editorial Alpina)

 

One thought on “Els forns de guix de Guixers

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.