Molí del Salt (Sant Pere de Torelló)

Situat al sud-est de Vidrà, on s’arriba per un camí senyalitzat que travessa el pont de Salgueda (42º 06’ 838 – 002º 19’108 – 831). Pertany al municipi de Sant Pere de Torelló pel fet d’estar situat a la riba oriental del riu Ges.

Carcabà del molí del Mig
Carcabà del molí del Mig

Es troba enmig d’un paisatge espectacular, just al costat del salt del Molí, de 20 m de desnivell. Però, a més a més, geològicament el lloc presenta una peculiaritat interessant. Aquesta no és altra que el fet que el riu Ges, antigament, feia un gran meandre gairebé rodó que n’ha deixat el puig Farigolós com a testimoni immutable. Actualment el riu es precipita pel gran salt del Molí, però en l’antigor girava cap a la dreta (ponent) i passava gairebé als peus del salt. Amb el temps, l’erosió per regressió segurament va capturar el curs fluvial que actualment només segueix el llit primitiu en cas d’anar molt crescut (el mapa a escala 1:25.000 de l’ICGC ho representa correctament, però no així els mapes més detallats).

El molí es troba penjat a la riba esquerra (ponent) del Ges, just a tocar de l’inici del salt. L’aigua es recollia directament del riu Ges (que acabava de sortir del molí Nou) amb una presa de la qual encara queden una trentena d’encaixos al llit pla del Ges poc abans del salt. Són majoritàriament forats quadrats d’uns 20-30 cm de costat, però també n’hi ha de rodons i més petits. En alguns encara es conserven les fustes que aguantaven tota l’estructura. L’aigua arribava al primer molí directament, sense cap bassa per recollir-la (de tota manera, actualment no s’aprecia el canal que duia l’aigua fins a l’entrada del molí, però sí el lloc per on sortia del riu).

L’aigua seguia un recorregut rectilini i era aprofitada successivament en tres petits molins fins que vint metres més avall retornava al Ges. Adossat al molí superior hi ha les restes d’una casa i de diferents espais tancats (no hem trobat evidència de xemeneia ni de forn). La porta principal, amb una llinda plana de fusta, fa 1,70 m d’amplada per 1,60 d’altura. Aquesta part de l’edificació tenia dos pisos coberts per una teulada a un únic vessant. Les parets són fetes de pedra local relligada amb argamassa i el conjunt aprofitava els desnivells naturals del terreny.

 

El Molí del Salt en una fotografia antiga
El Molí del Salt en una fotografia antiga

L’aigua sortia del carcabà del primer molí i passava per un sobreeixidor per controlar-ne el cabal, però acte seguit feia moure les rodes d’un segon molí situat just a sota. La paret occidental del molí (que en realitat és la suma dels dos primers) fa més de deu metres de llarg. De tota manera, els obradors eren petits (menys de 5 metres de costat). Aquest segon molí presenta un carcabà amb una boca d’1,35 m d’altura i 2,5 m de recorregut. Just a sota hi ha les restes d’un petit edifici de reduïdes dimensions amb una petita finestra que mira a l’oest.

Finalment, després de sortir del segon molí, l’aigua entrava en un tercer giny, situat poc per sobre del nivell del torrent. L’edifici feia 4,90 m d’amplada i l’entrada del carcabà fa 1,40 d’amplada x 1,25 d’altura. El seu recorregut és de 2,40 m. Des de dins sembla que hi hagués hagut dos arbres, però en realitat un correspon a un forat obert posteriorment, segurament perquè algú va anar excavant en trobar una pedra de molí (però aquesta no és la sotana, sinó la sobirana, com es veu clarament sobre el terreny).

 

Mola sobirana al molí de baix
Mola sobirana al molí de baix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.