El pou de glaç de Vall-llobera (Tona)

Que el glaç es va posar de moda al segle XVII és una realitat històrica que no admet cap mena de dubte. En aquest context, es varen fer pous en indrets gairebé impensables, com és el cas que ens ocupa.

Documentalment sabem que el 30 de juny de 1618, un tribunal de la Inquisició va fer saber a Pere Saleta i Planell, un pagès de Tona que era  familiar de la Inquisió, que aquell dia el seu veí, Joan Benet Vall-llobera, també familiar de la Inquisició, havia anat al Sant Ofici en nom de Gaspar Vallovera i del seu fill Joan Benet, amos del mas Vall-llobera de Tona, i de la seva dona Aldonça, dient que havien venut a carta de gràcia a Pere Saleta i Planell un camp i un tros de terra en part plantada i en part boscosa, “(…) con un pozo de hielo en el lugar nombrado Puig de Sanct Valentin de pertinencias de dicho mas Vallobera (…)”. Un cop restituït el capital, el problema era que els demandats no li volien tornar la possessió d’aquells béns, raó per la qual els Vall-llobera havien acudit a la institució que podia posar pau entre ambdós veïns (ABEV, ACF, F/10, fol. 120-122).

Sobre aquest pou –o un altre molt proper– sabem que el 26 de febrer de 1673, Joan Servet, serrador de Castellterçol, confessava que havia rebut de Josep Blanc, rector de Tona, i de Pere Planell, pagès hereu de mas Planell de Tona, pagant a parts iguals, la quantitat de 17 lliures i quatre sous per 34 jornals per serrar fusta “per posar al pou del glas de Vallobera” (ABEV, Balenyà, R/3, fol. 122).

Restes del pou de glaç de Vall-llobera (Tona)
Restes del pou de glaç de Vall-llobera (Tona)

Per tant, resulta clar que a Vall-llobera (Tona) hi havia hagut, com a mínim, un pou de glaç que estaria tocant al serrat de Sant Valentí, segurament a la riera de Sant Cugat. Després de buscar-lo infructuosament, finalment –gràcies a la informació d’un bon amic– hem pogut localitzar les restes d’un possible pou, que es troben a la riba esquerra del torrent de Sant Cugat de Gavadons, al sud del Prat de la Barroca, on encara es conserva parcialment. El lloc és molt brut i emboscat, i del pou només se’n conserva una part del mur, però sembla que no hi ha dubte. De tota manera, no es descarta que n’hi hagués hagut un altre una mica més amunt (més a prop de Sant Valentí).

Riera amunt, també tenim documentada l’existència d’un altre pou, que considerem que podria ser de neu, a les rodalies del Solà. Ho sabem per un document del 21 d’abril de 1630, en el qual Bernat Solà, pagès de Sant Cugat de Gavadons, venia a Antoni Prat, sutori de Caldes de Montbui, un pou de neu situat al mas Solà, amb la condició que el deixaria buit i despedit per Tots Sants. En Solà es comprometia a posar un home per ajudar els traginers a carregar el glaç. El preu de la neu era de 100 lliures, que es pagarien en tres vegades: 35 lliures l’1 de maig, 40 lliures per Sant Joan i 25 lliures per la Mare de Déu d’agost (ABEV, Castellterçol, R/7, fol. 118v.).

Finestra al mas Solà (Muntanyola)
Finestra al mas Solà (Muntanyola)

3 pensaments sobre “El pou de glaç de Vall-llobera (Tona)

 1. Ei, gràcies per comunicar-me els teus descobriments. Bona nit de sant Joan.

  *_________________________Xavier Cateura i VallsRectoria de la CastanyaApartat de correus n. 5808559 El Brull (Osona)Tel. 639 625 521PARC NATURAL DEL MONTSENY*

  *RESERVA DE LA BIOESFERA*

  *__________________* *Blog: Ombres, somnis, paraules…*

  *http://paremontseny.blogspot.com.es/search?updated-min=2015-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2016-01-01T00:00:00-08:00&max-results=2 _______________ * *AVÍS LEGAL*: La informació que conté aquest missatge de correu electrònic és confidencial i de caràcter reservat. Està destinat exclusivament al seu receptor. La utilització del seu contingut sense haver estat autoritzat pot ser il·legal. Si vostè no n’és la persona destinatària, no el divulgui i procedeixi a esborrar-lo. Les dades de caràcter personal que es puguin derivar del missatge, no poden ser objecte tampoc de divulgació ni de tractament sense les garanties que ofereix la legislació sobre protecció de dades i amb el consentiment previ de l’emissor.

  El dia 22 de juny de 2016, 21:57, Patrimoni Existencial ha escrit:

  > Francesc Roma Casanovas posted: “Que el glaç es va posar de moda al segle > XVII és una realitat històrica que no admet cap mena de dubte. En aquest > context, es varen fer pous en indrets gairebé impensables, com és el cas > que ens ocupa. Documentalment sabem que el 30 de juny de 1618, un” >

 2. Hola Francesc, m’ha sorprès molt gratament sentir a parlar d’un pou de glaç prop de Vall-llovera. Em va costar molt trobar les restes d’un pou que una persona gran m’havia parlat que hi havia prop del forn de guix del Sal.lí a la riera de sant Cugat de Gavadons. La foto que hi ha mes amunt no em deixa veure si és el mateix .El que jo conec manté tot el mur circular, evidentment sense el sostre, però força ple de vegetació. Fins i tot hi creix un freixe dins, tot i no haver-n’hi pels voltants. Et podria passar alguna foto si em dius la manera de fer-ho fàcilment. Salut.
  Pere Baulenas Sañé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.