Les Capades de la Serra de l’Obac

Es tracta d’un conjunt d’encaixos situats a mitja paret, en un replà arrodonit, i un altre conjunt al cim de la cinglera. S’ha interpretat com una estructura defensiva medieval, però també existeixen altres explicacions alternatives (santuari solar o explotació apícola).

El mapa de patrimoni de la Diputació de Barcelona ens diu que es tracta de les restes d’un hàbitat altmedieval fortificat format  per “(…) dues bases d’edificacions situades en dues plataformes de roques a diferent nivell i al costat l’una de l’altra. La primera, a un nivell superior, està formada per una sèrie de forats circulars disposats en cercle formant una planta de 20 m de diàmetre, i es conserven algunes parets de pedra d’1m d’alçada. La mateixa forma de la roca ja per si mateixa té forma de torre. La segona plataforma, a un nivell més baix, consisteix en un cercle de 7 forats disposats sobre una roca i que podrien indicar la ubicació d’una torre de vigilància de fusta.” (S’ha de dir que la descripció de la primera estructura és una mica confusa: vegeu el croquis d’A. Ferrando més avall).

Sembla que la primera persona a documentar aquest jaciment va ser Antoni Ferrando (1983). També és ell qui ens informa que a la propera font de la Pola hi podria haver hagut el mas de la Pola, documentat per primera vegada l’any 1336 en un pergamí del fons documental de la casa la Mata.
Dibuix d’A. Ferrando

Per saber-ne una mica més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.