Estructures vitivinícoles de cal Gengildes

Cal Gengildes (Solsona) és una casa que es va construir l’any 1728 i ampliar a principis del segle XX, segons es desprèn de les llindes de les dues portes d’entrada a la casa (actualment abandonada i enderrocada). No es descarta que la casa del XVIII es construís aprofitant-ne alguna d’anterior, donat que sembla que les estructures per elaborar el vi que hi ha a tocar són de tipologia medieval (una altra cosa seria que fossin tines solitàries enmig de les vinyes, com hem vist en altres llocs).

Davant de la casa hi ha una gran era, actualment coberta d’herba, i al caire d’aquesta apareixen una tina de planta rodona (160 cm de diàmetre i 180 cm de fons) i una altra tina rectangular (170 x 100 x 90 cm). Actualment aquest darrera connecta amb la primera tina, però podria ser que fos una esquerda natural. El que no és natural és la boixa que té tallada a la paret rocosa.

Una de les pedres que delimiten l’era, a tocar de les tines, podria haver estat un contrapès de premsa, però en tot cas retallat.

A les parets despreses que hi ha per sota, es troba una tina quadrada que també podria ser una sitja (125 x 70 x 60 cm), que sembla estar situada al costat d’una superfície de trepig o d’una base de premsa. En una altra pedra de les despreses també s’hi veu una base de premsa i altres encaixos i retalls a la roca indesxifrables. La hipòtesi és que sota el penya-segat hi podria haver hagut un mas, però no en queda cap rastre (si això fos cert, el cingle li hauria caigut a sobre).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.