Fortí liberal de Gósol

A Gósol (Berguedà) es conserva l’únic fortí conegut construït per la milícia urbana de la població per fer front a les forces carlines.

Us ho explico en aquest vídeo…

6 pensaments sobre “Fortí liberal de Gósol

 1. Molt bona entrada senyor, i molt ben explicada, i aix!!, volia fer cap a Gòsol el proper cap de setmana, així que me va de perles esta entrada nova teva. Només te demanaria si me poguessis indicar on puc trobar info sobre els maquis i Cerneres. cap article o llibre en concret?? Merci, salut i ombra!!!!

 2. Voldria saber si existeix algun document sobre aquest fortí de Gósol, tota vegada que en cap fotografia antiga 1890… de la zona no hi ha cap indici del fortí?, per altra banda el lloc on es refugiava la població de Gósol en temps de les guerres carlines era la zona del castell, no la zona de Font terrers

  1. Hola Enric, la presència d’un “fort” està documentada en diferents documents de 1835-1836. En cap moment no es parla del Castell, sinó de dos forts. Un a baix (que eren algunes cases del poble fortificades) i un altre a dalt. En el congrés sobre carlisme del cap de setmana del 12 i 13 de novembre de 2022, a Avià, hi presentaré una comunicació sobre el tema. Després es publicarà.
   Si el fort funcionava (no es va acabar de construir mai, perquè hi falta una part de la muralla) l’any 1835, fins a les primeres fotos que tenim del lloc va passar mig segle! De fet, fins a la segona dècada dels anys 2000 tampoc no se sabia que existís, però és evident que era allà.
   Aquesta estructura té poc a veure amb la Guerra Civil o la postguerra, i correspon a una tècnica de guerra ja superada (qualsevol canó destruiria aquesta muralla). Pensa que tot està fet amb pedra seca i que no hi ha trinxeres (sí que n’hi ha a les rodalies, però es distingueixen clarament de les estructures carlines).
   Francesc

   1. En els documents que fas menció parlen de l emplaçament d aquest Giorgio. Segons diferents testimonis (oralitat) expliquen que a la primera guerra carlina res van cremar algunes cases de Gósol ((cal triuet, cal Camps. Cal musoy, cal Lluís…). Cases pròpiament fortificades practiment no n hi havia. Per altra banda persones encara vives molt velles, més de 90 anys comenten que aquest possible fortí va ser fet per companyies de soldats després de la guerra. Civil per lluitar contra els maquis. No era possible fer arribar canons sa. Gósol per la mala comunicació existent, tot a través de camins de ferradura.

   2. Fa temps que faig recerca sobre la història de Gósol i sempre han comentat les persones antigues que quest suposat fortí eren les trinxeres que es van realitzar durant la guerra civil passada i les fotos antigues ho demostren ja que en cap surt aquest fortí, caldria molta més recerca documental, ja que els documents que jo he consultat, no permeten assegurar les afirmacions que això era un fortí lliberal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.