Un bon amic m’acaba de dir que hi ha un cas documentat en què una persona es protegia de les bruixes deixant les seves espardenyes penjades a la porta de casa. Ho ha tret d’un llibre sobre els pobles abandonats, on trobem aquesta imatge i un peu de foto que diu “Aquestes espardenyes eren d’en Siset Costa d’Albons. Les tenia penjades a la porta per allunyar les bruixes i els mals esperits“.
Ja fa temps que em va sorprendre un cas català, com és el que us mostro en la següent fotografia:
Com es veu, es tracta de dues sabates desaparellades penjades dins d’una cabana, on figura clarament inscrit a la paret l’any 1950. Quin significat tenien?, si és que en tenien algun…
L’única cosa certa, és que sembla que en el món britànic el fet de guardar sabates amagades dins de les construccions (per exemple, enmig de les parets), va ser un element que servia per protegir-se de la mala fortuna (segons diu la Wikipèdia). Veig que si li demaneu a Google informació sobre “Concealed shoes” es portarà a diferents pàgines que en parlen.
Però, en coneixeu algun cas a casa nostra?
al Pais Basc i altres indrets del Pirineu llençar una sabata (només una) al cel era una mena de desfer la tempesta suposadament dirigida per les bruixes, com el toc de campanes i altres maneres de conjurar. Potser n’hi ha alguna relació… gr¡aciel pel bloc, sempre tan interesant.
Ah, doncs podria ser. No ho havia sentit mai. Aquí es tiraven bales beneïdes contra els núvols, però sabates no ho havia sentit mai.
Hola de nou, Xabier, pou de ciència, a veure per aquí es deia que el capellà, comunint el temps, llençava una sabata contra els núvols (se suposa que barallant-se amb la tempesta, donant-li una “patada”). Això també existeix al País Basc? Sempre havia pensat que una cosa no tenia res a veure amb l’altra, però ara no recordo què he llegit que sembla que la cosa podria anar per aquí.