Cabana sobre les Rodones del Solà

Cabana sobre les Rodones d'en Solà
Cabana sobre les Rodones d'en Solà

Al nord de la Font d’en Vinyes, a l’altra banda de la riera del Pujol, s’enlaira una solella recorreguda per antics camins que connectaven diverses carboneres. Per sobre de la cota 650 comencen a aparèixer feixes i murs de pedra seca.En el punt 4147963 – 0217530747 es troben les restes d’una cabana, des de la qual -suposadament- es menaven part d’aquestes terres.

Es tracta d’una estructura rectangular de 5 x 3’5 m amb una porta orientada pràcticament al sud. S’assenta directament sobre el sòcol de pedra rogenca i es troba gairebé al caient d’un petit cingle.

L’estructura de la porta, amb un marc per poder acollir una porta, sembla denotar un ús residèncial, potser esporàdic i temporal donades les dimensions de l’habitacle. Sembla que estaria coberta per lloses de pedra sorrenca.

Uns 350 metres al NE existeix una altra petita estructura, gairebé circular i de dimensions molt més reduïdes, que sembla formar part d’un corral, els murs del qual encara s’insinuen. En aquesta estructura difícilment es podia dormir (per les seves dimensions) i és possible que, a diferència de la cabana anterior, només s’utilitzés de refugi en cas de mal temps.

La cabana es troba una mica per sota del nivell altimètric del Saní, on el contacte entre les roques calices i la pedra sorrenca permet el naixement d’alguns biots. Aquí, però, no s’observa cap font ni sorgència d’aigua, fet que faria molt difícil una ocupació permanent. Segurament es tractava d’una artiga en la qual, amb el pas del temps, es va construir un petit edifici. La presència dels marges indicaria una ocupació continuada durant els anys, tot i que fos estacional.

S’hi pot accedir, a peu, des del Saní, seguint el camí que planeja i duu al Solà (no el confongueu amb el que puja al grau del Boix). Està molt ben indicat en el mapa de l’editorial Alpina.
contador de visitas
Visites

One thought on “Cabana sobre les Rodones del Solà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.