Mina o canal subterrani de can Gorgs

A la zona del Vallès s’han localitzat una sèrie de mines o canals subterranis de cronologia desconeguda i que presenten una mateixa estructura tipològica.

Fa anys vàrem explorar una galeria d’uns 250 metres de llarg (segons les mesures fetes amb GPS) i fa mesos es va accedir a una galeria tapada per ambdues bandes d’una trentena de metres de recorregut. Finalment, a la zona dels Gorgs s’ha localitzat una nova boca que ha estat explorada parcialment.

De moment s’han recorregut els primers vuitanta metres d’aquest canal subterrani, on ens ha aturat una humitat imprevista. Aquesta zona presenta una volta semicircular, recolzada en dues fileres de totxanes, recoberta amb pedres per sobre, en previsió que algun dia es pogués esfondrar. De moment, encara es pot passar (això sí, arrossegant-se per sobre del fang i l’aigua bruta).

De moment s’han trobat dos pous d’uns sis i vuit metres de fons respectivament.

Aquest tipus de conduccions es construïen partint d’un pou vertical i perforant horitzontalment fins arribar a un altre pou (en aquest cas, els pous estaven a uns trenta metres un de l’altre). La meitat del tram horitzontal es feia cavant des de cada pou. Això fa que a vegades l’encaix entre les dues galeries no sigui perfecte, i que es vegi en el nivell del sostre o del sòl. Les marques de les eines evidencien aquest doble sentit de construcció. La sorra i els rocs de les galeries horitzontals eren estrets a l’exterior a través dels pous (però no en queda cap evidència exterior).

Els pous, de la seva banda, eren excavats en espiral, donant voltes sobre l’eix del pou circular i traient la terra i els rocs per la seva boca. Un cop acabada l’obra, els pous es tapaven.

En els pous s’observen a poca distància, un a cada banda, uns forats per recolzar els peus i permetre pujar i baixar mentre es feia l’obra. Es diu que a l’interior de la galeria es treballava sense llum, tot i que en el nostre cas no creiem que fos possible. Com a mínim, les galeries horitzontals són plenes de petits relleixos on es deixaven llums (d’oli?, de carbur?) per poder treballar.

Una exploració a nivell superficial no ha deixat veure cap punt que pogués evidenciar la presència de cap pou al subsòl.

També es descarta la possibilitat que travessés el torrent (mitjançant un aqüeducte) i que continués cap a Llerona (a diferència del que passa a l’aqüeducte de Can Diego). Sembla que l’aigua que duia aquest canal sortia per la boca per on hem entrat, però no en tenim cap prova evident, perquè el desnivell és inapreciable. D’altra banda, dur l’aigua per abocar-la al torrent no tenia cap sentit. Per contra, no hi ha cap evidència (presa, per exemple) que es recollís l’aigua del torrent i que aquesta entrés per la boca per ho hem fet nosaltres.

Tampoc no sembla que aquesta galeria tingui cap tipus de connexió amb l’aqüeducte que recollia l’aigua del molí de can Terrers (la Garriga) ni amb l’altra boca (tapada) que hi ha a mig camí entre ambdues.

 

Només una nova exploració podrà aportar noves dades.

 

 

One thought on “Mina o canal subterrani de can Gorgs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.