Forn de calç del torrent de la Baga

Forn de calç del torrent de la Baga
Forn de calç del torrent de la Baga (detall de la paret vidriada)

Situat en el punt 41º 45′ 187 – 002º 14′ 417 – 3381. Es tracta d’un forn de calç que actualment ha perdut la part de la boca a causa de la construcció d’una pista forestal. Té 3,30 m de diàmetre, aproximadament i al seu interior s’aprecien dues capes que en delimiten l’estructura. La primera està feta de pedra seca (segurament en dues capes diferents). Aquesta pedra apareix vidriada i de color verdós en alguns punts a causa de la temperatura que assolia quan estava en funcionament. La segona capa és de terra cuita (no sabem si és una capa de terra natural o si es va compactar expressament).

Una mica per sobre, dalt del cingle (41º 45′ 192 – 002º 14′ 381), hi ha una antiga pedrera que segurament havia abastit aquest forn.

El mapa de patrimoni de la Diputació de Barcelona en diu:

Aquesta estructura es correspon a un forn de producció de calç. La construcció del forn es solia fer a l’abric d’un pendent ja que facilitava el seu procés productiu i sobretot el seu posterior transport. D’altra banda la boca del forn es troba a la part inferior del pendent des d’on era més fàcil l’accés, tant per la càrrega i descàrrega de les pedres com pel seu posterior transport i alimentació del forn.
Per la zona de Sant Martí de Centelles aquesta pedra calcària, es concentra a la zona de la parròquia de Sant Pere de Valldeneu, i és en aquest espai on es documenta l’ús de la pedra calcària tractada per esdevenir calç i ser utilitzada en la construcció, com ho demostren els diversos forns documentats. Aquest procés s’iniciava amb l’extracció de la pedra, que un cop col·locada dins el forn i a alta temperatura, es convertia pols. La calç resulta de calcinar la pedra calcària, i que un cop sotmesa a una temperatura de 900º o 1000 º C, s’utilitza en pasta o la calç en pols. L’alimentació es feia per la boca, situada a baix de l’estructura i les cuites solien durar entre 11 i 12 dies, sense parar el foc. Aquestes construccions solen estar ubicades en entorns rurals, junt a una masia i la calç produïda en aquest forn hauria estat utilitzada per les diverses obres de les masies del voltant, però se’n desconeixen els detalls. Possiblement aquests forns s’haurien de relacionar amb un ús temporal i de caire esporàdic i concret com seria la construcció o remodelació o fins i tot una intervenció arquitectònica concreta. La manca d’elements materials visibles fa que sigui molt difícil la seva datació, per criteris generals se’ls hi ha atribuït una cronologia a partir del segle XVII, i sobretot XVIII, perdurant fins a mitjans del segle XX. En el cas del forn del camí al Pla de la Batalla, no es poden fer gaires precisions, i el seu funcionament es podria adscriure entrat en segle XVIII.” (font)

 

1 – L’alçada ha de ser errònia. Segons el mapa serien una mica més de 450 m.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.