Forn de calç de la Llorença (o de Montmany)

Forn de calç de la Llorença
Forn de calç de la Llorença

En el lloc on es troba (41º 42’ 910 – 002º 15’ 928 – 391), una placa anomena aquest forn com a forn de calç de Montmany i el data entre els segles XVIII i XIX. Preferim, però, anomenar-lo de la Llorença perquè aquest és el nom del lloc on es troba situat i, a més a més, perquè l’Ajuntament del Figaró s’hi refereix amb aquest topònim a la seva pàgina web.

És un dels forns més ben conservats de la zona, entre altres raons perquè ha estat netejat i museïtzat en temps no massa llunyans. Té un diàmetre de 4,50 m i planta rodona. S’en conserva una alçada de 4,60 m. El túnel que permet accedir a les fogaines està en força bon estat i fa 4,40 m de recorregut. Està construït en rajols cuits col·locats en forma de volta de mig punt. Fa 1,85 m d’alçada per 1,50 m d’amplada.

L’accés al forn es fa des de la carretera i, per anar-hi, es passa per un petit pont fet amb lloses planes que desvien un curs ocasional d’aigua. En una de les lloses hi ha gravats uns números romans i una inicials, però creiem que són molt recents.

Al costat del forn, enmig de la vegetació, apareixen unes estructures semienterrades que caldria estudiar amb major deteniment.

 

Fogaina del forn de la Llorença
Fogaina del forn de la Llorença

3 pensaments sobre “Forn de calç de la Llorença (o de Montmany)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.