La Serra

La Serra
La Serra, paret sud

Masia enclavada sobre la carena que marxa del Puig Descalç cap al sud-oest; les seves restes són visibles des de força indrets de la rodalia (41º 42’ 846 – 002º 13’ 114 – 731). No hi ha cap referència a aquest mas en els fogatges de 1497 i 1553, excepte que hi figuri amb un nom diferent (Pladevall, 2009; 109-110).

Es tracta d’una masia amb dos cossos orientats en direcció nord-sud, amb una porta a llevant. La paret nord, en la part exterior, mostra com aquests dos cossos corresponen a èpoques constructives diferents.

A la planta baixa, a l’esquerra (sud), després de l’entrada, hi havia la cuina, amb el forn que encara està pràcticament sencer. Unes escales conduïen des de la cuina al primer pis. La resta de la planta baixa era ocupada per un estable a la banda nord i una altra estança a la sud.

A la planta superior hi havia les habitacions, alguna de les quals tenia les parets arrebossades.

La masia estava feta amb pedra local lligada amb fang i amb cantoners ben escairades. Els murs tenen 60 cm de gruix. A l’extrem sud-est hi ha un annex construït aprofitant la presència d’un petit contrafort.

Al davant de la porta hi ha un espai que podria haver acollit una era, ja que la casa, com indica el seu nom, està situada en una carena, i el vent permetia ventar els cereals i llegums amb facilitat.

A l’extrem est de l’era hi havia uns espais dedicats al bestiar, construïts al voltant d’un corral més o menys quadrat de 8 m de costat. Al centre del corral hi ha la base de la columna quadrangular que aguantava el teulat, segurament cobert amb teula àrab. Aquesta base fa 60 cm per 80 cm. A la banda nord del corral es conserven dues petites estances, suposadament per tancar-hi bestiar. També a l’oest del mateix corral i també adossat a la seva paret se n’hi trobava una altra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.