Can Saloma

Saloma
Un dels grans blocs cantoners de Saloma

Masia situada sobre l’encreuament del torrent de Bertí i el sot d’en Berga, on es pot accedir per un camí que ve de la Serra i passa per sobre Niolda (41º 42’ 799 – 002º 13’ 474 – 692). Actualment està coberta totalment de vegetació.

Presenta dos cossos de mides desiguals. El que es troba al nord, està separat de la paret del cingle per un vall de poc més d’un metre. Fa 9,70 m de llarg i sembla que estava compost per dos espais separats per un mur, on devia haver-hi una porta. A l’espai nord-est hi ha una fornícula de 80 cm d’alt per 70 cm d’ample i les restes del que podria haver estat el forn de coure el pa, tot i que no es podrà dir en ferm fins que no s’hi faci una excavació.

El cos sud només fa 5 metres de llarg, de manera que la planta no és quadrada. Sembla que es tractava d’una única estança quadrangular d’uns 5 m de costat, però l’estat ruïnós impedeix dir-ne res amb més claredat.

Els murs fan 50 cm de gruix i estan fets amb pedra local lligada amb fang. Les cantonades estan ben escairades i formades per pedres grosses i ben treballades (una d’elles fa 1 m de llarg per 0,50 m d’ample i 40 cm de gruix).

Aquesta casa era habitada a finals del segle XIX (1882), segons indica Antoni Pladevall (2009; 110).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.