Barnils

Llinda de Barnils
Llinda plana de fusta de Barnils

Barnils va ser una de les grans cases de la parròquia de Bertí, situada en un lloc privilegiat, just al nord de l’església parroquial (41º 43’ 463 – 002º 13’ 723 – 876).

Aquest mas apareix ja citat en el fogatge de 1497; en el de 1553 hi resideix un francès de nom Domenjo (Pladevall, 2009; 109-110). Acabada la crisi baixmedieval, sembla que el mas Barnils inicia la conquesta de la zona: el 10 de juliol de 1584, Joan Omet i Francesc Català, arrendadors d’una heretat de Montserrat Casademunt, que vulgarment s’anomena heretat de Barnils, donen  a preufet a Toni Esglésies, de Sant Miquel de Sesperxes, tots els formingons de la rompuda que acabende comprar a Casademunt, amb la condició que Toni Iglesias els ha de “(…) cobrir, coure y escampar y aspedrar dita artiga y adobar les dites pedres en paret (…)” a costa seva.[1]

Pel que es veu actualment, era una masia de dos pisos, amb el portal a la banda sud-oest, on hi ha una llinda plana de fusta, emmarcada per un ribet fet amb maons cuits. A simple vista no s’endivina cap inscripció a la llinda, però podria ser que hi apareguessin els números 763. 

La coberta seria a dos vessants i paral·lela a la façana principal. El pis superior, com a mínim algunes estances, presenten les parets arrebossades; les cantoneres estan fetes amb pedres ben escairades i tallades.

A la banda sud-oest hi ha un corral de dimensions considerables amb un pilar central conservat pràcticament del tot. La coberta, però, està ensorrada.


[1] ABEV, Bertí, Sant Pere, R/1.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.