Forn de can Riera

Boca de la teuleria de can Riera
Boca de la teuleria de can Riera

Es troba cent cinquanta metres al sud-oest de can Riera, en el camí que duu a la Corona, a la banda de ponent d’un camp (es veu des del camí) (41º 44’ 093 – 002º 09’ 516 – 664).

Es tracta d’un magnífic exemplar de teuleria, que apareix en el mapa elaborat per Ernesto Almodóvar al 1924. La boca, coberta amb un arc rebaixat de forma cònica truncada, fa 1,90 m d’ample per 1,60 d’altura (l’arc comença a 1,10 del terra); té una profunditat d’1,40 m. Està feta pedra col·locada a plec de llibre i relligada amb fang.

Després de la boca apareixen les dues entrades de les olles, una de 40 cm i l’altra de 50 cm d’amplada i totes dues de 30 cm d’altura. A l’interior s’aprecien dues voltes de punt rodó rebaixades i parets parcialment excavades al terra. Els forats que comunicaven les olles amb el forn estan tapats de terra i vegetació.

El forn té forma quadrada i es conserva totalment, excepte el sostre. Té unes mides exteriors de 5,50 m x 5,00 m, mentre a l’interior fa 3,20 m x 2,50 m. La façana que dóna a les boques de les olles fa aproximadament 4 m d’altura, mentre a la part interior només s’arriba als 2,50 m.

Els murs tenen un metre o més de gruix i estan fets amb pedres relligades amb argamassa o/i fang. A la banda de llevant hi ha l’espai d’entrada al forn (la porta), que fa 1,40 m d’altura per 80 cm d’amplada.

És la teuleria més ben conservada, si no es té en compte la rajoleria de Puigdomènec (vegeu la pàgina 113), que ha estat restaurada recentment. Un centenar de metres al nord, al peu mateix del camp, hi ha les restes d’una bassa que podrien haver estat vinculades amb aquesta teuleria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.