Molí de Barnils o de Llobateres de Baix

Obrador superior del molí de Barnils
Obrador superior del molí de Barnils

Es troba uns tres-cents metres al sud-est del molí de Llobateres, a la riba dreta del Tenes (41º 42’ 838 – 002º 10’ 432 – 544). S’hi accedeix des del molí de Llobateres, per un magnífic camí empedrat que fa una ziga-zaga per guanyar el llit del riu.

El camí, actualment condueix directament a l’obrador inferior del molí, on s’entra per un portal de mig punt que dóna accés a una porta de llinda plana sense cap inscripció (2 m x 1,55 m). Una coberta feta amb una volta de canó cobreix aquest obrador de 5 m x 3,30 m, una mica irregular.

L’obrador obre a un espai inferior, avui dia sense sostre, mitjançant un arc de mig punt rebaixat de 3,40 m d’ample i 2 m d’alçada. S’hi accedeix baixant 7 graons. Aquí, una porta d’1 m x 1,80 m permet l’accés al riu i al desguàs del carcabà inferior (actualment ple d’escombraries). Actualment no hi ha connexió entre aquest carcabà i l’obrador.

La porta per on s’entra a l’obrador inferior és avui dia la més visible, però just a sobre d’ella es troba la façana principal del molí, on hi ha dues portes i dues finestres, tot plegat encarat al sud.

La primera porta, a la part occidental de la façana, és molt gran (2,30 m x 1,75 m). Està coberta per una llinda plana on figura la data de 1793. Just a sobre hi ha una finestra rectangular.

Traspassada la porta s’accedeix a l’obrador superior del molí, on encara hi ha un parell de moles i un mola sotana, fet que indica que hi havia dos jocs de pales. La paret de la banda de ponent aprofita la paret natural de la roca i té un arc per ajudar a construir el suport del pis superior. A llevant hi ha una porta que conduïa al pis superior de l’altre cos i una finestra que queda just sobre la porta d’entrada. Una altra finestra a la banda de llevant, al pis de dalt, permetia la vista sobre el riu Tenes i la bassa inferior. Aquesta part del molí era coberta per una teulada a dos vessants amb un eix paral·lel a la façana.

Una petita porta al costat del riu dóna accés, mitjançant un petit pontet de mig punt adossat a la paret del molí, al mur de la bassa que alimenta les rodes del molí inferior. Sembla que aquesta bassa s’hauria omplert des del Tenes, mitjançant un canal que recollia l’aigua una mica més amunt, en una saltant sobre un gorg. De tota manera, caldria verificar-ho arqueològicament.

Detall de la llinda del molí de Barnils
Detall de la llinda del molí de Barnils

El fet que aquesta bassa estigui buida permet accedir a una portalada de mig punt, amb un arc de descàrrega fet amb maons i descobert, a la banda de ponent que ens introdueix al carcabà del molí superior, on es troben dues pales en molt mal estat de conservació. L’aigua arribava a aquestes pales des d’una bassa situada just a sobre del molí, amb un ampli pou que podria tenir fins a 10 m de desnivell. Aquesta bassa s’omplia mitjançant un canal que recollia l’aigua que sobrava al molí de Llobateres. Les pales estan posades sobre un petit empostissat, possiblement tallat sobre la pedra, de manera que quan la bassa inferior era plena del tot, aquestes quedaven un parell de pams per sobre del nivell de l’aigua. Aquest carcabà té unes mides de 3 m x 5 m.

Tornant a la façana principal del molí, al costat de la porta amb la data de 1793 hi ha una porta més petita (2 m x 1,20 m), de mig punt, situada just a sobre de l’entrada al carcabà inferior. Aquí hi ha una cuina de 5 m x 4 m, amb un armari, la pica i un forn actualment esfondrat. També hi ha una petita finestra que dóna al nord, sobre el riu i la bassa inferior. Sobre la cuina hi havia un segon pis, al qual sembla que s’accedia per una porta oberta a la paret oest del pis superior, que conduïa al pis de sobre de l’obrador superior. També tenia una finestra rectangular que donava a la façana principal, just a sobre de la porta. La coberta d’aquest espai era una teulada simple que drenava l’aigua cap a la façana, feta de teules.

La part a llevant d’aquesta segona porta, on hi havia el forn, està actualment enrunada.

Des del llit del riu, on s’accedeix per la porta que dóna just al costat del desguàs del carcabà inferior, remuntant el curs aquàtic, s’arriba a un petit saltant i un gorg de cert interès.

Uns metres més avall es troba una nova cascada i el gorg Negre. Un petit corriol que neix sobre la cascada i que ressegueix el costat esquerre del riu condueix, després d’un pas assegurat amb una corda amb nusos i una canal molt pronunciada, al gorg Blau (41º 42’ 783 – 002º 10’ 534 – 503). El lloc no té gens de perspectiva i no es pot apreciar la seva bellesa amb facilitat.

Pladevall (1996; 20) reporta documents que parlen de la construcció d’aquest molí cap al 1787, data que encaixa amb la que hi ha gravada a la llinda principal (1793). Sembla que originàriament hauria estat un molí draper.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.