Molí de Dalt de Casademunt

Obrador del molí
Obrador del molí

En el curs de la riera del Pujol (o de Picamena), entre Sant Martí del Brull i Serradusà hi ha les restes de diversos molins.

El molí de Dalt, situat al sud del cementiri del Brull (41º 48’ 734 – 002º 18’ 614 – 717), evidentment en el fons del torrent, i a la riba esquerra. Actualment es conserva la presa i un salt molt espectacular. El molí en si no té associat cap edifici residencial i està format només pel carcabà, l’obrador i la bassa.

L’obrador està format per un petit edifici de 6 m x 4 m amb una finestra oberta al costat de ponent (70 cm x 40 cm), amb entrada per la banda nord (actualment enderrocada) i coberta a dues aigües paral·lela a la façana. Al seu interior es conserven dues rodes de molí d’aproximadament 1,30 m de diàmetre i un forat interior d’uns 20 cm. La que està situada més al sud, que és més irregular, era la pedra jussana. Aquesta pedra estava quieta mentre sobre seu n’hi havia una de més petita que era la que girava. Les estries que encara es veuen en aquesta pedra permetia que el gra mòlt fos recollit en el *. La distància entre la pedra sotana i la sobirana es regulava mitjançant un giny anomenat cabra, que segurament es recolzava en la columna de maons que hi ha a la banda de llevant. L’altra roda de molí té forma convexa i això ens indica que era la que estava a la part superior i en moviment. Just al davant de la porta hi ha una tercera roda.

Aquest edifici està construït en part arrambat a la paret de la bassa, que tenia una vintena de metres de llarg. Aquesta bassa tenia uns 3 metres de profunditat i junt amb el pou feia 6,50 m de salt. El diàmetre del pou és d’1,30 m. La bassa està formada per una àmplia paret de més d’un metre de gruix feta amb peces de pedra rogenca escairades i quadriculades.

Una precària escala volada permetia pujar de l’obrador a la bassa.

Finalment, el carcabà té 4 m de recorregut, els dos primers dels quals són fets per un túnel d’1,50 m d’alçada amb una volta rebaixada feta amb pedres disposades a plec de llibre i relligades amb argamassa. A dos metres de l’entrada del carcabà, l’espai s’eixampla i s’arriba a una zona més o menys arrodonida de 3 m de diàmetre. Aquí és on va a parar el pou, l’aigua del qual sortia a través d’una peça de 50 cm x 60 cm.

L’aigua que era utilitzada per aquest molí, recollida al mateix torrent una mica més amunt, era retornada al torrent i utilitzada pel molí de Baix.

One thought on “Molí de Dalt de Casademunt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.