Molí de Baix de Casademunt

Es troba uns dos-cents cinquanta metres més avall del curs del torrent de Coll Formic, a la riba dreta (41º 48’ 633 – 002º 18’ 514 – 707).

En aquest cas, a part del molí pròpiament dit l’edifici es completa amb l’habitatge de la família dels moliners. La bassa és una mica més petita que la del molí de Dalt (2,5 m d’alçada i menys recorregut) i el seu pou té menys desnivell (5 m) i un diàmetre també menor (1 m). La tècnica constructiva, però, és la mateixa: pedres rogenques escairades i quadrangulars.

El molí recollia l’aigua que baixava pel torrent en una presa que es trobava uns metres més amunt. El canal encara és visible en alguns punts.

El carcabà fa 4,50 m de llarg per 1,40 d’alçada i, com en el cas anterior, està cobert amb una volta rebaixada feta a plec de llibre.

La casa tenia tres pisos i s’hi accedia per una gran porta amb un arc rebaixat. Originalment la porta feia 2,50 m d’ample, però una reforma posterior la va deixar en 1,55 m. La façana, orientada al sud-est, va ser reforçada amb un gran contrafort que avui dia està a punt d’enderrocar-se.

L’edifici feia 12 m d’ample per 9 de fons i s’hi endevinen tres grans estances. A la primera, just al costat de la porta principal, hi ha una mola trencada. La més oriental és l’obrador. Aixecats sobre el nivell principal hi ha altres estances a les quals avui dia s’accedeix per una finestra lateral (l’escala que les connectava amb la porta principal ha desaparegut totalment).

L’aigua que sortia del carcabà del molí era recollida per una altra presa i duta una mica més avall on hi havia un altre molí de petites dimensions, que anomenem el Molinot.

Al voltant d’aquests molins hi ha diferents camps i hortes que s’enfilen cap a la zona més solella.

One thought on “Molí de Baix de Casademunt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.