Molí de Vall-llossera

Ancoratges de presa al molí de Vall-llossera
Ancoratges de presa al molí de Vall-llossera

Es troba en el torrent de Vall-llossera, al sud-est del poble dels Hostalets (41º 48’ 684 – 002º 14’ 249 – 533).

Casa de tres pisos que va funcionar com a molí fins recentment. El molí ja apareix citat al segle X i al XIX es converteix en una farinera moguda per la força del vapor (Pladevall, 2001). Encara conserva part dels embarrats, tot i que el conjunt està molt malmès i abandonat. A la part superior destaca la gran bassa, que és l’element que més clarament delata la funcionalitat del conjunt.

En postals antigues apareix una passera que travessa el torrent, de la qual es conserven alguns ancoratge en el llit pedregós del torrent. També hi ha altres forats que indiquen la presència d’una canalització paral·lela al curs del riu, sostinguda en una dotzena de forats excavats a la roca, alguns quadrats (25 cm x 25 cm x 26 cm) i un de forma romboïdal (43 cm x 24 cm x 17 cm).

Una mica més avall de l’emplaçament del molí, el torrent fa dos petits ressalts, enmig dels quals comença un petit canal que ressegueix el curs hídric pel seu vessant esquerre fins que, uns dos-cents metres més avall, el travessa per un petit aqüeducte per anar a regar una zona d’horts. A l’inici del canal es troba una petita balma de sostre molt baix, tancada amb un mur de pedra seca. Pladevall (2001) afirma que per aquest espai hi haurien d’haver les restes del molí Vell, que no hem sabut trobar.

Just a sobre dels dos ressalts que fa el torrent i entre el molí vell i el nou hi ha les restes d’un pany de mur que no s’ha pogut establir si corresponia a un canal o a un mur de contenció del camí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.