Pedró de Sant Julià d’Úixols

Pedró de Sant Julià d'Úixols

Sant Julià d’Uixols ja existia al 961 i històricament va ser sufragània de Granera i de Castellterçol. L’edifici presenta alguns elements preromànics. A la banda de ponent hi ha la rectoria, un edifici de fins a tres pisos d’altura que enlletgeix considerablement el conjunt, especialment la torre del campanar.

De tot el conjunt, val la pena destacar-ne el pedró dedicat a la Verge de Montserrat que es troba al nord-est de l’església (41º 43’ 473 – 022º 06’ 806 – 892). Fa 2,50 m d’altura per 80 cm d’ample i 50 cm de profunditat.

A la cara est s’hi troba una fornícula tancada amb una porta metàl·lica de 80 cm d’altura per 50 cm d’amplada, a l’interior de la qual hi ha un petit pedestal amb una talla de la Moreneta . A la banda oest s’intueix una creu gravada i a la nord un cor. Al costat sud es llegeix “Any 1774”. El conjunt és coronat per un sostre amb estries que recorden una petxina i, al cim de tot, una creu de ferro.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.