Forn d’oli de ginebre de la Fatarella

Forn d'oli de ginebre de la Fatarella
Forn d’oli de ginebre de la Fatarella

Aprofitant un parell de dies, hem estat per les Terres de l’Ebre per comprovar si era veritat la nostra hipòtesi. El que volíem veure era si els forns d’oli de ginebre del sud de Catalunya podien correspondre amb alguna tipologia de forn de pega i si ens podien dur alguna llum sobre el que havíem trobat més a prop de casa.

Per això vàrem començar estudiant diferents materials que es trobaven a internet, especialment els treballs publicats per Sunyer i Rebés i pels Amics de Riba-roja. Amb aquesta informació de partida, vàrem poder estudiar diferents forns.

La primera visita va ser al forn d’oli de ginebre de la Fatarella, a la carena de la serra que separa la vall de Sant Francisco de la vall de Sant Pau (41º 10′ 877 – 000º 25′ 298 – 425). El que en queda està format per una construcció de pedra en sec de forma arrodonida i acampanada. La part interior fa 2,5 m de diàmetre i la paret exterior té un gruix d’un metre. Actualment es conserva una alçada d’1,60 m, i s’hi podia accedir per una petita porta situada a la banda de llevant. Pel croquis que en varen publicar Sunyer i Rebés (1999) veiem que bona part del forn es va ensorrar en els darrers anys, i que aquest havia arribat a fer una alçada d’uns tres metres i estava cobert amb una falsa volta.

L’oli de ginebre s’escolava per sota de la paret, aprofitant el pendent sobre el qual havia va ser construït i acabava caient en una pica 1,60 m x 65 cm dividida en dues parts.

No massa lluny d’allà hi ha una pica per recollir aigua de 2,50 m x 1 m i 45 cm de profunditat.

Us deixem tres links a dos treballs que val la pena de consultar:

http://www.raco.cat/index.php/ButlletiCETA/article/view/216612/295176

http://en.calameo.com/read/002258132988aa3782565

http://en.calameo.com/read/002258132c4ccd5a14b06

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.