Forn de ginebre de Riba-roja

Josep M. Sunyer i Xavier Rebés (aquí) descriuen un altre forn de ginebre al vessant esquerre de la vall de Sant Francisco, una mica més avall de l’ermita, però enfilat al damunt del barranc del Carbonet (41º 13′ 377 – 000º 24′ 821 – 201). Està construït –igualment– sobre una superfície rocosa que li fa de base i sobre la qual hi ha dues piques rectangulars excavades. Segons Sunyer i Rebés una servia per recollir l’aigua i l’altra l’oli de ginebre.

Quan es va descriure aquest forn es va dir que funcionava com una cambra de destil·lació formada per la mateixa paret de pedra, però avui dia no es conserva la morfologia en “forma de ferradura” que se li va atorgar. Segons aquella descripció, l’amplada del forn era d’un metre i mig i la llargada d’uns dos metres. Tenia una boca de 30 cm d’ample per 10 d’altura.

Avui dia es conserva un mur d’1,70 m d’altura, però no se li aprecia cap forma concreta. El que sí que es veu és la sortida de l’oli cap a un dipòsit d’1 m x 0,65 m x 0,25 m. La sortida està tapada. Un segon recipient fa 60 cm x 70 cm x 18 cm i també té la sortida tapada. En surt una regata d’1,30 m fins que arriba a un petit broc que cau sobre un petit balma (on es troba amb el que semblaria que fos una segona regata que ve del primer recipient).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.