Forns de ginebre de la Palma d’Ebre

A la Palma d’Ebre també hem pogut estudiar dos forns d’estructura força semblant, tot i que en un estat més precari.

El primer és el forn de les Valinjoves (41º 15′ 36.31” N 0º 39′ 40.08” E), de mides més petites, actualment reconvertit en una barraca per a usos agraris. Es conserva bona part de l’olla interior, feta de terra cuita i algunes pedres, i es pot fer una idea de com havia estat originàriament.

Forn de Valinjoves (la Palma d'Ebre)
Forn de Valinjoves (la Palma d’Ebre)

El forn del barranc de les Sisquelles, al sud-est del coll del Bepo (41º 15′ 20.58” N 0º 40′ 48.56” E), es conserva també parcialment. En queda bona part de l’olla, a la qual es pot entrar per un forat obert a la banda sud. El diàmetre superior fa 1,15 m mentre a la part baixa fa 2,70 m. Es conserva una altura màxima d’1,90 m. Està feta de terra cuita i algunes pedres sorrenques. Es conserva també una part del mur exterior del forn, que sembla que deixava gairebé un metre buit abans d’arribar a l’olla.

Forn de les Sisquelles (Palma d'Ebre)
Forn de les Sisquelles

Hem pogut localitzar aquests forns gràcies a les fotografies que en va publicar Oriol Vernet. Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.