Forns de ginebre a Berrús

Interior del forn de Berrús

Al municipi de Riba-roja, a la vall de Berrús, per sota de l’ermita de Santa Magdalena de Berrús i just a sobre de la boca del túnel del ferrocarril, en una zona cremada recentment, hi ha un forn que és el més complet que coneixem a la zona (41º 13′ 549 – 000º 23′ 666).

En conjunt fa un diàmetre exterior de 6,5 m, amb una boca rodona a la part de dalt i una porta a la banda nord-oest (75 cm x 70 cm). Si s’accedeix per aquesta darrera porta a l’interior s’aprecia que en realitat es tracta de dues estructures una dins de l’altra. L’estructura interior té forma acampanada i és feta de terra cuita i alguns rajols. Diuen que fa 3,20 m de diàmetre x 4 m d’alçada (nosaltres no hi hem entrat). L’estructura exterior és feta amb pedra seca. Entre ambdues estructures hi ha un espai que oscil·la entre els 80 cm i els 20 cm. A la part superior, la boca interior fa 60 cm de diàmetre, mentre l’exterior en fa 70.

No hi ha restes de les cubetes de recollida de l’oli ni tampoc de les regates interiors, segurament perquè varen ser destruïdes en el moment de construir uns contraforts per protegir la via del ferrocarril. Sembla que la darrera fornada es va fer entre els anys 1928 i 1930.

Forn de Berrús

Uns sis-cents metres a l’oest d’aquest, després de passar el quilòmetre 15 de la carretera TV-7411, arrenca una pista en molt mal estat que condueix a un nou forn (41º 13′ 471 – 000º 23′ 233). Presenta la mateixa estructura i mides que l’anterior, però en aquest cas no hi ha boca per accedir al forn (que se suposa que va ser segellada). De tota manera, l’olla interior es conserva en molt bones condicions (tot i que no s’hi ha accedit).

2 pensaments sobre “Forns de ginebre a Berrús

  1. Hola voldria tidre contacte per el forns de ginebre de Riba-roja que los vam localiça nosaltres som un grup de amics afisionats de L`Pedra Seca amb localiçat uns catorse forns de ginebre al terme de Riaba-roja inclos estos tres que lamp batexat L`Industria del Oli d`Ginebre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.