Contrapès de Sorreigs

Al Museu Episcopal de Vic es troba una peça molt interessant. Està catalogada com una estela amb inscripció, d’època ibèrica (segles III-I aC). Està tallada en pedra calcària grisa i va ser trobada al mas la Roca de Santa Cecília de Voltregà (Osona). En la inscripció, els experts hi veuen la paraula “Sorike” que en llengua ibera segurament feia referència al riu Sorreig o a l’actual municipi de Sora. Segurament va ser una fita territorial.

En podeu veure la fitxa aquí.

Contrapès de Sorreigs
Contrapès de Sorreigs (Museu Episcopal de Vic)

El més curiós del cas és que el Museu no fa cap referència a la utilització d’aquesta peça com a contrapès per a una premsa de vi o d’oli, funció que queda clarament demostrada amb els encaixos laterals que s’observen a la fotografia i el forat rodó del centre de la peça. El que no sabem és si primer va ser una estela i després es va convertir en contrapès, o al revés. En tot cas, és una peça notable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.