Can Saborit

Can Saborit
Can Saborit

Es troba just a l’oest i sota el coll d’en Tripeta (41º 42’ 367 – 002º 14’ 491 – 658) i està ben situat en el mapa de l’editorial Alpina. De tota manera, només un petit pany de paret i les restes de teules que es comentaran més endavant indiquen que ens trobem davant d’una antiga construcció.

L’estructura que es conserva presenta una planta quadrangular  d’uns 5 metres quadrats per cada costat, a l’interior de la qual ha crescut una figuera. És possible que a la banda de llevant hi hagi un altre espai, com a mínim s’hi veu l’arrencada d’un altre mur. El fet que a tocar del camí es trobin un espai amb més parets i restes de teules i terrissa assegura que no es tracta d’un conjunt de marges, però planteja el dubte de si no seria una teuleria.

Raimon Casellas, en la seva novel·la Els sots feréstecs, situa en aquesta casa el lloc de naixement d’en Josep, el majordom de mossèn Llatzer. Casellas, que coneixia Montmany perfectament, diu que era “(…) una caseta negra i rònega de sobre elcoll de can Ripeta, que ara ja feia un grapat d’anys que estava feta un munt de runes abandonada de tothom. Allí, amb més fam que vianda, el vailet va anar creixent, tot resignat i tristoi, mirant-se com la caseta pairal s’anava esgrunant de mica en mica (…) i allavores el bordegàs, abans que la casa se li acabés d’enrunar a sobre, va determinar sortir dels sots (…)”.

Aquesta masia ja no apareixia en el mapa de 1924 elaborat per Salvador Brugués. En el mapa dels Cingles de Bertí, de l’editorial Alpina (1967) es representa com una masia derruïda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.