El Fornot del Travé

Fornot del Travé
Fornot del Travé

Aquesta teuleria es troba en el camí que duu a can Travé (41º 42’ 570 – 002º 13’ 745 – 764) i no en el lloc en què el mapa de l’editorial Alpina situa el Fornot. El mapa d’Ernesto Almodóvar, de 1924, la representa com un “tejar”; malgrat això, hi ha la tendència a considerar que es tracta d’un forn de calç.

No hi ha cap mena de dubte, però, que es tracta d’una teuleria, fins i tot força ben conservada. Es tracta d’una estructura quadrangular, de 6,70 m d’ample per 6,40m de fons, dividida en dos pisos que en total fan 2,60 m. A la part superior, les parets tenen un gruix d’1,30 m, els 13 cm més interiors dels quals són de fang. La resta està feta amb pedra seca del mateix lloc. Es conserven els 95 cm que feia aquesta part superior o forn en sentit estricte, amb un possible pas d’accés a la banda sud.

La part més espectacular, però, són les dues boques de forn que donen accés a l’olla. Es tracta de dos arcs escarsers, fets amb pedra seca a plec de llibre, que fan 1,60 m d’altura per 1,80 d’amplada cadascun d’ells. La profunditat és de 1,20 m fins arribar a l’olla pròpiament dita.

Bassa del Traver
Bassa del Traver

Associada a aquesta teuleria, al sud-oest del forn, a tocar d’ell mateix, es troba una estructura quadrangular, en part excavada al terra que fa 3 m de llarg per 2 m d’ample i una trentena de centímetres conservats d’alçada. Sembla que podria correspondre a una cabana associada a les feines de la teuleria.

Cent metres al sud-oest de la teuleria, sota el cingle i tocant a unes feixes, hi ha una bassa de 6-8 metres de diàmetre tot i tenir forma força irregular. La bassa està recoberta amb rajols que la impermeabilitzaven. Un petit canal recollia l’aigua de la pluja i la duia a la bassa, on encara es conserva. Creiem que aquesta bassa estava relacionada amb la teuleria pel fet que seria el lloc on es pastaria l’argila del mateix lloc.

Arribem a aquest punt després de trobar, a tocar de la bassa, una mica més al nord, una estructura d’aproximadament un metre de diàmetre i uns vint centímetres d’alt, que podria correspondre al lloc on es pastava el fang necessari per fer les cuites. Així mateix, en els camps propers s’han trobat diferents mostres de ceràmica, algunes corresponent a la ceràmica típica catalana del segle XVIII.

De tota manera, al nord-est de la teuleria, i uns metres per sota, a tocar del camí, hi ha una altra bassa de dimensions més grans.

 

Pastera del Travé
Pastera del Travé

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.