Cuspinera del Sot

Cuspinera
La Cuspinera del Sot i el Traver a segon terme

En el fogatge de 1497, a la parròquia de Bertí, apareix el mas Cuspinera, un mas que en el mapa de 1924 elaborat per Ernesto Almodóvar ja figura com un mas en ruïnes. El poc que en queda dempeus es troba a ponent del Traver i una mica per sota, just en el límit dels camps que encara es conserven, però de difícil accés a causa de la vegetació que creix en el lloc (41º 42’ 520 – 002º 13’ 210 – 703).

Les restes visibles indiquen una estructura d’uns 10 m per 10 m, de dos pisos, amb murs de 60 cm de gruix fets amb pedra local i fang. Es troba situat a sota d’un petit cingle. Al nord-est de la casa, una escala penjada en una feixa conduïa al que semblaria ser l’era de la casa.

El 9 de març de 1692, Joan Traver arrenda a Josep Presseguer una “domum vocatam la Cuspinera del Sot” i tot un seguit de quintanes. En aquest arrendament, en Traver es reserva el dret de collit totes les pinyes i els aglans que necessiti per engreixar un porc. El document establia que el bestiar de llana i les cabres havien de fer nit a la Cuspinera durant un mes i mig cada any, sempre abans de sembrar, però aquest apartat es va tatxar posteriorment.[1]

 


[1] ABEV, Bertí, Sant Pere, R/3, fol. 7.

5 pensaments sobre “Cuspinera del Sot

 1. Hola, em dic Jaume Cuspinera i Salarich sóc descendent directe de Josep Cuspinera i Santesmases va ser el meu besavi, actualment resideixo a Sant Feliu de Codines en una propietat entre Sant Feliu i Gallifa.
  Gràcies per la documentació aportada que a estat de gran interès per a mi i els meus fills.
  Salutacions.

 2. Rectifico que Josep Cuspinera Santesmases era el meu avi no el meu besavi
  jo vaig néixer el 09.05.1949
  demano disculpes
  Gracies.

   1. M’agradaria que féssiu publiques totes les referències entre Can Traver i la família Cuspinera, gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.